سیستم سرمایش گلخانه
در طراحی سازه گلخانه هدف این است تا ماکزیمم تابش خورشید به داخل گلخانه هدایت شود .سازه های قوسی ، جهت گلخانه ، استفاده از پوشش های شفاف و غیره برای رسیدن به این هدف می باشد .
با هدایت نور خورشید به داخل گلخانه و به دام افتادن اشعه خورشید در گلخانه ( اثر گلخانه ای – Greenhouse effect ) دمای گلخانه بالا رفته و با داشتن مقدار کافی گاز دی اکسید کربن ، هر سه پارامتر موثر در فتوسنتز را داریم و این مسئله یعنی استفاده ماکزیمم از نور خورشید .
با این تکنیک برای گرم کردن گلخانه در روز انرژی کمتری مصرف می شود .
چطور دمای گلخانه را پائین بیاوریم ؟
هدف در گلخانه تنظیم شرایط اقلیمی برای بهینه ترین حالت رشد و نگه داری گیاهان می باشد . اگر شدت عبور نور خورشید را کاهش بدهیم میتوانیم دما را کنترل کنیم ولی در فصول سرد و یا برای گیاهانی که به نور زیاد نیاز دارند نمیتوانیم نور خورشید را کم کنیم .
انواع روشها برای سیستم سرمایش بسته به شرایط اقلیمی
1- اولین روش تهویه طبیعی در گلخانه است . در این روش در بهترین حالت دمای داخل گلخانه معادل دمای بیرون از گلخانه میشود . در اکثر مواقع و در فصول پائیز ، زمستان و بهار میتوان از این روش بهره برد .
2- دومین روش کاستن شدت نور در گلخانه میباشد که کدر نمودن پوشش گلخانه با پاشیدن گل و یا رنگهای موقت بر روی پوشش گلخانه . این روش ارزان ترین راه حل برای کاستن شدت نور میباشد که در شروع فصل گرم رنگها پاشیده شده و با پایان فصل گرم رنگها یا توسط حلالهای مخصوص و یا توسط بارش باران بر طرف میشوند . محلول پاشی در کاستن عمر پلاستیک گلخانه موثر است .
3- در دو روش قبلی در بهترین حالت دمای گلخانه به دمای محیط میرسد و برای کم کردن دمای گلخانه پائین تر از دمای محیط میبایست از روشهای دیگری استفاده نمود . یکی از این روشها سیستم سرمایش تبخیری یا Evaporat Cooling میباشد . در این روش هوای گرم و خشک از داخل یک لایه مرطوب که میتواند پوشال ، سفال و یا پد سلولزی با ضخامتهای مختلف باشد عبور کرده و مرطوب میگردد . هوای مرطوب گرمای داخل گلخانه را جذب کرده و به بخار تبدیل میشود و بخار تولید شده از فنهای اگزاست خارج میشود . سیستم سرمایش فن و پد نام تجاری این روش است .
این روش برای مناطق مرطوب کارایی پائین تری خواهد داشت . هوا از سمت پد خنک و در حرکت به سمت فن گرم میشود . از محدودیتهای این روش میتوان به مشکل یکنواختی دما در فاصله زیاد بین فن و پد و همچنین گرفتن رسوب آب بر روی پدها اشاره کرد . برای عملکرد صحیح این سیستم میبایست تمامی پنجره های گلخانه به خوبی درزبندی شوند . بیشترین هزینه مصرف برق در گلخانه متعلق به سیستم فن و پد میباشد . برای آشنایی با نحوه محاسبه سیستم فن و پد و نیز طریقه صحیح نصب آن در گلخانه و یا مرغداری ها میتوانید به صفحه مقالات مراجعه فرمائید .
4- سیستم مه پاش یا fog نیز یکی از روشهای سرمایش تبخیریست با این تفاوت که سیستم مه برای تامین رطوبت در گلخانه استفاده میشود و با تزریق رطوبت دما نیز کاهش پیدا میکند . در سیستمهایی که از مه پاش برای کاستن دما استفاده میشود با استفاده از یک هیومیدستاد میزان رطوبت تزریق شده به گلخانه محدود شده تا به بالای 80 تا 85 درصد نرسد . چرا که بالا رفتن رطوبت عامل شروع بیماری های قارچی در گلخانه میباشد .
5- سیستمهای خنک کننده بسته با چیلر و هواساز نیز در گلخانه هایی که امکان استفاده از هیچکدام از روشهای بالا را ندارند بکار گرفته میشود که هزینه ثابت و جاری بالایی خواهند داشت .
انواع روش های بکارگیری سایبان:
1- سایبان ثابت 2- سایبان متحرک داخلی 3- سایبان متحرک خارجی . بعضی از سایبانهای متحرک داخل گلخانه علاوه در روزهای گرم تابستان ، در شبهای سرد زمستان نیز استفاده میگردند تا تبادل حرارتی را کاهش دهند . به این مدل سایبان ذخیره کننده انرژی یا Energy Saving نیز گفته میشود . سایبانها بسته به تراکم بافت و رنگ میتوانند باعث کاهش شدت نور با درصدهای مختلف بشوند .
شدت کاهش نور در سایبانها از 30 درصد تا 100 درصد ( Black Out ) متغیر است .
تهویه طبیعی یا Natural Ventilation به چند طریق استفاده میشود :
پنجره سقفی : پنجره سقفی میتواند در راس گلخانه و یا پائین تر از راس در دو مدل یک طفه و یا دوطرفه ( بال کبوتری ) استفاده گردد . تهویه سقفی بهترین مکش هوای گرم از داخل گلخانه به بیرون را دارد و هر چقدر ارتفاع گلخانه بلند تر باشد تهویه بهتر خواهد بود .
پنجره های پهلو : سیستم تهویه از پهلو برای سازه های تک دهنه مناسب است و در گلخانه های چند قلو بعنوان تکمیل عملکرد پنجره سقفی استفاده میشود . برای عرض گلخانه بیشتر از 22 متر پنجره پهلو کارائی خود را از دست میدهد . پنجره پهلو به ورود هوای خنک به داخل گلخانه کمک میکند و همین امر یعنی ورود بیمارها و آفات و همچنین ایجاد تنش حرارتی در گیاهان نزدیک به پنجره پهلو . به همین منظور میبایست در استفاده از پنجره پهلو دقت نمود و از توری ضد حشره برای کنترل آفات کمک گرفت .
سیستم سرمایش تبخیری با پد سلولزی کاراترین روش برای خنک کردن سالنهای مرغداری،گلخانه،تهویه مطبوع و کارخانجات صنعتی صنعتی در مناطق گرم و خشک می باشد.
در این روش هوای گرم و خشک با عبور از پد سلولزی مرطوب می شود. هوای مرطوب انرژی حرارتی را جذب و توسط فنهای تخلیه (اگزاست) به بیرون رانده می شود.
این روش هنگامی مفید و کارا خواهد بود که عناصر سیستم به روش صحیح محاسبه و انتخاب گردند.
محاسبه سیستم سرمایش :
برای محاسبه سطح پد مورد نیاز ابتدا میزان تهویه هوا محاسبه می گردد> میزان تهویه هوا در گلخانه به پارامتر های ارتفاع از سطح دریا، شدت تابش نور خورشید ، میزان یکنواختی دما و فاصله بین پد و فن بستگی دارد. این مسئله در سالن های مرغداری به پارامتر هایی مانند تعداد و وزن نهایی جوجه و محدودیت سرعت هوا در سالن مرغداری وابسته است.
برای هر 4600 متر مکعب در ساعت تهویه نیاز به 1 متر مربع پد سلولزی با ضخامت 10 سانتیمتر است. برای هر متر مربع پد سلولزی 30/5 لیتر مخزن آب استفاده می شود و سرعت انتقال آب 6/2 لیتر در دقیقه برای هر متر طول پد خواهد بود.
نقشه های نصب پد سلولزی:
قاب آلومینیومی پد سلولزی یکی از کارا ترین تجهیزات برای نصب پد سلولزی می باشد. این قاب در 2 سایز 10 سانت و 15 سانت طراحی شده است. سهولت نصب بر روی دیواره ها،نصب لوله های توزیع آب،استقامت بالا و نصب سریع از مزایای این سیستم می باشد.
برای دریافت فایل pdf نصب قاب پد اینجا کلیک کنید!